Gejfon.com - Tvoj partner s druge strane linije

Jer svaki kontakt počinje pozivom...

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Nedjelja
00 - 24 sata

Nazovi me

Tel: 064/665-664
Cijena poziva: tel:0,93€ - mob:1,12€ min

LGBT osobe

LGBT osobe česta su vijest u novinama. Tokom predljetnih dana, naročito je popularno pisati o LGBT zajednici u novinama i njihovoj borbi za jednakim pravima. LGBT osobe u Hrvatskoj značajno su bile diskriminirane tokom naše povijesti i tek se na početku 21. stoljeća situacija počinje malo mijenjati. LGBT osobe su tokom povijesti uvijek bili na nevidljivoj strani povijesti – Crkva je strogo branila istospolne odnose, kasnije se to samo stavljalo pod tepih i nije se više o tome pričalo. Tek u današnje vrijeme imamo situaciju gdje cijelo globalno društvo se okreće novim pogledima na LGBT osobe. Danas nije problem više reći da si gay, niti roditeljima niti na poslu. Premda je kod nas taj proces još uvijek u trajanju, i u Hrvatskoj su stvari bolje za LGBT zajednicu.

LGBT osobe – brak

Brak je središnja točka rasprave o LGBT pravima. U trenutku kada gay osobe imaju pravo ozakoniti svoju vezu po istom modelu kao i svi ostali parovi, tada možemo reći da je naša država punopravno priznala postojanje i živote LGBT osoba u Hrvatskoj. Kada živite s nekime 20 godina, a pred sudom Vaša veza ne postoji, iskaču problemi kad je u pitanju sudstvo. Stoga brak mora biti fokus u borbi za LGBT pravima kako bi u legalnom smislu ozakonili istospolne parove.

LGBT osobe – diskriminacija

Diskriminacija kod LGBT osoba događa se posvuda – na poslu, u obitelji, u drugim okruženjima. Osobe koje još uvijek smatraju kako nema smisla da se LGBT aktivizam stavlja u javnu sferu ne razumiju što to znači, ili ne žele razumijeti. Neke konzervativne zajednice najviše pričaju o gay pravima, odnosno nepravima, a u suštini ne poznaju LGBT osobe kako bi imali uvid uopće u tipičan život nekoga šarenoga. Diskriminacija je znatno smanjena u zapadnim društvima tokom zadnjih 50 godina, no još uvijek ta borba nije gotova. Ono što možemo reći da su pomaci vidljivi stoga govoriti da LGBT osobe i njihov aktivizam su višak je vrlo krivo.

LGBT osobe – po većini iste kao i ti

Ono čega se trebamo podsjetiti prije svega ostaloga je to da su LGBT osobe u istim problemima kao i svi mi. Ne razlikujemo se toliko puno. LGBT osobe i dalje moraju naći način kako da stegnu svoju karijeru, kako da zbrinu svoju obitelj. LGBT osobe isto moraju plaćati račune, tražiti ljubav, kupovati nekretnine ili tražiti posao. U većini toga se uopće ne razlikuju od ostalih. Samo još moraju paziti dodatno više da ih netko ne diskreditira u startu samo zbog činjenice što je društvo u kojem su odrasli netolerantno na njih i njihove živote. Ta borba još nije završila.