Gejfon.com - Tvoj partner s druge strane linije

Jer svaki kontakt počinje pozivom...

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Nedjelja
00 - 24 sata

Nazovi me

Tel: 064/665-664
Cijena poziva: tel:0,93€ - mob:1,12€ min

Gay osobe

Današnji društveni pokreti u smislu osamostaljenja i vidljivosti drugih društvenih skupina su nešto što obilježava vrijeme u kojem živimo. Ono što su počele žene sa svojom emancipacijom kroz 20. stoljeće, nastavili su crnci u Americi, a iza toga počela je LGBT borba za prava seksualnih manjina. Premda je taj proces još uvijek u tijeku, tokom zadnjih 20 godina vidimo znatne pomake u društvenom shvaćanju i prihvaćanju seksualnim manjina. Sjetimo se samo prvog splitskog pridea koji je okupio mnoštvo nezadovoljnih pojedinaca koji ne samo da nisu podržavali borbu za opća ljudska prava već su sa sobom donjeli kamenje i baklje. Danas se u cijeloj Hrvatskoj seksualne manjine polako prihvaćaju, a posebice u gradovima sve je manje netolerancije. Gay osobe uspjele su u svom naumu da pokažu ostatku društva da je s njima sve u redu te da su normalni pojedinci kao i njihovi susjedi prijaljelji i obitelji.

Gay osobe – diskriminacija i borba protiv iste

Diskriminacija gay osoba postoji i danas. Mnogi pojedinci na svojim radnim mjestima ne priznaju kolegama o svojim seksualnim preferencijama bojeći se za svoj položaj. Mnoge gay osobe svojim obiteljima ne govore ništa o svom ljubavnom životu jer smatraju da roditelji to ne bi mogli prihvatiti. Diskriminacija tog tipa još je prisutna, ali moramo gledati stvari i s druge strane. Ta druga strana govori o velikim pomacima u društvenoj atmosferi u Hrvatskoj koja nije više toliko homofobna kao prije 20-30 godina. Gay osobe danas također normalno govore svojim roditeljima da su gay, druže se sa svojim partnerom ili partnericom u svojoj obiteljskoj kući, a roditelji su sretni kad su im i djeca sretna.

Gay osobe – pride

Pride je dosta kontroverzna tema gdje čak i mnogobrojniji članovi gay populacije ga ne podržavaju ili ga podržavaju napola. Pride ne reflektira kompletnu gay zajednicu, samo jedan dio, ali poruka koja se šalje sa obilježavanjem pridea je uvijek ista – gay osobe su tu i žele biti prihvaćene i imati jednaka prava. Tko god misli da s time nešto ne valja, nije shvatio pravu poruku pridea.

Gay osobe – svjetla budućnost

U principu treba znati da gay osobe vjerojatno čeka svjetla budućnost. Gay prideovi ne izazivanju divljačke reakcije homofoba, ni oni više nisu hrabri skupiti se kad vide da je cijelo društvo prihvatilo gay osobe. Zakon o životnom partnerstvu nije krajnji cilj, ali je rezultat nekog društvenog rada. Gay osobe također se sve čećše pojavljuju u medijima, gay udruge imaju svoj glas, a čak i aktualni predsjednik RH otvoreno daje podršku LGBT zajednici u nastojanju da izgradimo progresivno društvo.