Gejfon.com - Tvoj partner s druge strane linije

Jer svaki kontakt počinje pozivom...

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Nedjelja
00 - 24 sata

Nazovi me

Tel: 064/665-664
Cijena poziva: tel:0,93€ - mob:1,12€ min

Gay Hrvatska

Gay zajednica je u naše vrijeme debelo poboljšala svoj položaj u društvu. Od progona, preko spaljivanja do skrivanja, gay zajednica kasnog dvadesetog stoljeća počela se boriti za svoja prava u kontekstu vremena gdje više različitih manjina počinje rušiti norme koje su do tada bile uobičajene stoljećima. Žene su prve krenule u vlastitu emancipaciju pa kroz zadnjih sto godina smo mogli vidjeti prijelaz iz žene kao muževo vlasništvo u punopravne članice društva s pravom glasa, pravom izbora i pravom na vlastiti život. Iza toga došle su velike društvene promjene u pogledu rasnih manjina što se najviše manifestiralo u Americi tokom Hladnog rata. Početkom 80-ih i gay zajednica je krenula u svoju borbu. No kako je jedna Hrvatska reagirala na sve to? Postoji li Gay Hrvatska? Gay pokret kod nas?

Gay Hrvatska – u trendu s ostalim europskim društvima

U Hrvatskoj se borba za gay prava počinju vidjeti početkom 21. stoljeća. Gay Hrvatska prvi put je pokrenula Gay Pride 2002. godine i od tada se godišnje organizira u Zagrebu. Gay Hrvatska postepeno se budi nakon zapadne Europe pa kako kod nas uvijek stvari dođu malčice kasnije nego u ostatku Europe (ali ipak, ne toliko kasno). Gay hrvatska zajednica organizira paradu ponosa u znaku borbe za ravnopravnost, ali i za vidljivost gay članova društva u Hrvatskoj. Pride 2002. godine također je značajan kao prvi Pride u jugoistočnoj Europi. Zagrebački Pride prošao je bez većih incidenata, a označio je početak borbe za prava gay zajednice u Hrvatskoj. Tada je na red došao Split.

Gay Hrvatska – Splitski Pride 2011.

Premda je pojam Gay Hrvatska težak za progutati u konzervativnom društvu, u Zagrebu je prvi Pride prošao podosta dobro u odnosu na Split. Split koji glasi kao konzervativni grad, okupio je masu protuprosvjednika tokom splitskog Pridea. Čula su se skandiranja homofobne prirode, a nakon nekog vremena počele su letjeti i boce, kamenje i slično na povorku. Hrvatsko društvo zgroženo je bilo nastupom splitskih huligana, a Pride je u pola prekinut. Gay Hrvatska je obećala ponovo organizirati Pride iduće godine neovisno o nastupima huligana.

Gay Hrvatska – nastavak borbe

U drugom desetljeću 21. stoljeća Pride se redovito održavao u Zagrebu u Splitu, a incidenti su se postepeno smanjivali da bi na kraju kompletno nestali. Hrvatsko društvo naviklo se na postojanje Pridea u njihovoj zemlji, a protivnici takvog pokreta polako su shvatili da ne mogu zaustaviti vlak koji je već krenuo. Gay Hrvatska je doduše, svoju borbu morala pojačati dolaskom udruge “U Ime Obitelji” 2013. godine koja je gay zajednicu pokušala  iskoristiti radi svojih političkih interesa. Referendum o braku je ipak prošao, unazadujući progres koji se gradio zadnjih deset godina. Ipak, status gay osoba legaliziran je zakonom o životnom partnerstvu pa se ne može reći da nikakvog pomaka ipak nema. Do pune ravnopravnosti ima još borbe, ali koliko je učinjeno u zadnjih 20 godina, Gay Hrvatska bi trebala biti ipak ponosna na svoju zemlju.